Hoe voorkom je ziekteverzuim bij werknemers

Ziekteverzuim kost een hoop geld. Maar daarnaast is het fijn om alle werknemers zo fit mogelijk te houden. In dit blog lees jij hoe je ziekteverzuim kan tegen gaan. Wij geven je 7 tips om ziekteverzuim bij je werknemers te verminderen.

Creëer een gezonde werkplek

Voorkomen is beter dan genezen. Het voorkomen van ziekteverzuim begint bij het creëren van een gezonde werkplek. Een gezonde werkplek houdt in dat de bureaus op de juiste hoogte staan afgesteld, in combinatie met de bureaustoel. Verder is het van belang dat de temperatuur op kantoor aangenaam is, dit voorkomt namelijk hoofdpijn. Het is ook prettig als er voldoende frisse lucht naar binnen komt, de lucht goed circuleert  en er voldoende daglicht naar binnen komt. 

Een prettige werksfeer

Naast een gezonde werkplek is het van belang dat de sfeer op werk prettig is. Een tevreden werknemer zal zich minder snel ziek melden als de sfeer op werk goed is. Hou dit als manager in de gaten en grijp in als je merkt dat een werknemer zich al een tijdje minder voelt. Zorg ervoor dat werknemers zich niet buitengesloten voelen. Let ook op andere wrijving tussen medewerkers. En om de sfeer er goed in te houden is het van belang dat jij als manager zorgt dat de medewerkers zich gewaardeerd voelen. Dit doe je door af en toe een compliment te geven.

Voorkom stress

Stress is één van de hoofdoorzaken dat werknemers met ziekteverzuim gaan en om dit ziekteverzuim tegen te gaan is het van belang dat je stress voorkomt. Dit doe je door de signalen van stress vroeg op te pikken en snel hierop in te spelen. Ga na of jij je werknemers een duidelijke taakomschrijving geeft. Dit zorgt ervoor dat zij zich op hun gemak voelen. Geef je voldoende pauzes? Dit soort rust momenten zorgen ervoor dat je werknemers even kunnen ontladen en daarna weer gefocust aan het werk kunnen.

Praat

Maak eens een praatje niet alleen om er achter te komen hoe het met je collega’s gaat. Maar ook uit interesse, dit verhoogt niet alleen de sfeer maar ze voelen zich ook gehoord. Op deze manier versterk jij als manager je band met collega’s, maar vang je ook eerder negatieve signalen op zoals stress. Hier kan jij vervolgens op inspelen en wellicht verklein je de kans op ziekteverzuim.

Registreer ziekteverzuim

Mocht er nou toch veelvuldig verzuim zijn in je bedrijf en je wilt dit gericht aanpakken. Registreer en breng het verzuim in kaart. Dit doe je door de oorzaak van het verzuim, de hoeveelheid en de aantal dagen van het verzuim in kaart te brengen.

Zie jij een patroon bij één van je werknemers of zie jij dezelfde reden terugkeren bij meerdere werknemers, dan kan je gericht het probleem aanpakken. 

Thuiswerken

Merk je dat iemand niet goed in zijn vel zit, praat eerst met degene en kom erachter waar het aan ligt. Ligt het bijvoorbeeld aan een situatie met de kinderen of is er iets aan de hand in de privé-omgeving. Wellicht is thuiswerken dan een goede tijdelijke oplossing. Niet alleen in dit voorbeeld kan thuiswerken een goede oplossing zijn, maar ook om stress te verminderen kan thuiswerken een goed alternatief zijn. Met thuiswerken voorkom je prikkels van kantoor en werken collega’s in hun eigen prettige omgeving. Voorwaarden is dan wel dat zij een gezonde werkplek thuis hebben.

Geef het goede voorbeeld

Om ziekteverzuim te verminderen, kan het goede voorbeeld geven grote gevolgen hebben. Als collega’s zien dat jij als manager veel dagen verzuimt, denken zij dat dit normaal is. Natuurlijk zitten hier gradaties in, je kan natuurlijk moeilijk werken als je echt ziek bent (bijvoorbeeld hoge koorts), maar door met een snotneus op je werk te verschijnen, geef jij wel een signaal af aan je collega’s dat verzuim vaak een keuze is.