Hoe ga je om met personeel dat liever thuis blijft werken tijdens corona.

Nu de veiligheidsregels versoepelen kunnen werknemers weer langzaam naar kantoor. Maar niet iedere werknemer zit daar op te wachten. Wat is de werkgever verplicht om te doen ten opzichte van de veiligheid en hoe kunnen zij personeel helpen om weer naar kantoor te laten komen. En wat is verplicht vanuit de werknemer naar de werkgever toe. In dit blog is uitgelegd hoe je met personeel omgaat tijdens de corona crisis.

Creëer een veilige werkplek op kantoor

Sommige werknemers zijn eenmaal angstiger dan anderen. Een werkgever die zelf wat minder bang is tijdens deze periode, moet wel rekening houden met andere mensen die banger zijn dan zij zijn. Als werkgever is het niet je taak om een oordeel te vellen over je werknemers, of deze angst terecht is of niet. Wat je wel kan doen als werkgever is het creëren van een veilige werkplek op kantoor. Met deze maatregelen kun je als werkgever laten zien dat jij er alles aan doet om je personeel een zo veilig mogelijke werkplek te geven. Laat zien hoe jij de 1,5 meter regel hanteert, dat er genoeg schoonmaakmiddelen op kantoor staan. Naast de maatregelen op kantoor kun je er ook voor kiezen om te zeggen tegen je werknemers dat zij mogen buiten de spits als zij zich daardoor meer op hun gemak voelen.

Thuiswerken blijft een gunst

Voor sommige werknemers zullen deze maatregelen niet voldoende zijn om terug te komen op kantoor. Deze mensen hebben wellicht wat extra uitleg nodig over het besmettingsgevaar. Help deze mensen door de angst van het besmettingsgevaar weg te nemen. Geef bijvoorbeeld een rondleiding op kantoor en leg uit dat de overheid het weer verantwoord vindt om mensen weer te laten reizen en werken op kantoor. 

Wees flexibel

Wees flexibel in het aanbieden van oplossingen, dwing je personeel niet direct fulltime naar kantoor te komen wanneer ze echt bang zijn. Zoek een tussenoplossing zoals twee dagen thuiswerken en drie dagen naar kantoor. Praat met elkaar en vindt hierin de juiste oplossing voor beide partijen. Want thuiswerken is geen recht, het is een gunst vanuit de werkgever. Deze gunst verdwijnt langzaam maar zeker, echter waar geen 1,5 meter uit elkaar gewerkt kan worden op kantoor is het noodzakelijk om thuis te blijven werken.

Praat met elkaar

Misschien wel het belangrijkste in deze periode is het onderling overleg. Neem je personeel altijd serieus ook al sta jij er heel anders in. Er zijn altijd mensen die nog twijfelen of echt bang zijn om naar kantoor te komen. Geef je werknemers ruimte om dit te bespreken met elkaar en met jou als werkgever. Luister naar wat zij nodig hebben en tref desnoods deze maatregelen. Jij wilt toch ook dat al jouw personeel zich veilig blijven voelen.