Hoe om te gaan met personeel met schuld

Vaak weet een werkgever het niet eens, tot op een dag iemand loonbeslag komt leggen. Ben jij als werkgever bekend met dit onderwerp of heb je vermoedens. Zo kun je personeel helpen dat geld problemen kent. 

Het is niet voor niks dat jij als werkgever niet af weet van geldproblemen onder werknemers. Dit heeft het met name te maken met het feit dat werknemers hier niet over naar buiten willen treden, vaak vanwege schaamte of angst. 

Als werkgever loop je een groot risico. Een werknemer met schulden draagt problemen met zich mee en kan ervoor zorgen dat deze problemen, de werkgever een hoop geld kost. De problemen uiten zich in productiviteitstoename, hoger ziekteverzuim. Daarnaast zijn deze werknemers vaak vatbaarder voor stelen, fraude en omkoping.

Probleem signaleren

Als werkgever wil je deze problemen natuurlijk zo snel mogelijk aanpakken. Maar hoever mag jij hierin gaan en waar moet je op letten als werkgever. Dit zijn de punten waarop je alert kunt zijn om eventuele geldproblemen te herkennen:

  • Heeft een medewerker betalingsachterstanden;
  • Wordt er vaak loonbeslag gelegd;
  • Heeft u werknemer regelmatig behoefte aan een voorschot;

Dit zijn de signalen die geldproblemen kunnen aanduiden, natuurlijk is het niet makkelijk als werkgever om dit probleem te bespreken. 

Actie ondernemen

Signaleer je problemen  bij één  of meerdere werknemers. Dan is het tijd om actie te ondernemen. Wacht niet te lang af en doe dit op tijd, zo voorkom je eventuele grote problemen bij de werknemer en wellicht voor het bedrijf. 

Je kunt op meerdere manieren werknemers ondersteunen als het gaat om financiële problemen. Ga het gesprek aan, ondersteun en schakel hulp in waar nodig is. De werknemer zal het waarderen en zich opgelucht voelen dat er hulp is. Let op, dat je niet alleen werknemers met geldproblemen helpt, ondersteun elke werknemer die in dienst is zo creëer je eenheid binnen de organisatie.

Ga het gesprek aan

Een goed gesprek voeren kan nooit kwaad, daarmee laat je zien betrokken te zijn en bereid om te helpen. Voer het gesprek één op één of laat andere werknemers met geldproblemen elkaar ondersteunen en zoek gezamenlijk naar een oplossing. Verplicht de werknemers niets en maak het binnenstappen zo laagdrempelig mogelijk. Pak deze gesprekken aan om verhalen uit te wisselen, informatie te verstrekken en de nodige hulp aan te bieden.

Financieel adviseur aanbieden

Naast een goed gesprek kun je ook een deskundige financiële check aanbieden van een financieel adviseur. Op deze manier maak je werknemers bewust van de financiële valkuilen. Een financieel adviseur biedt ondersteuning bij diverse onderwerpen zoals: pensioen, echtscheiding, werkloosheid, overlijden. Deze financiële check kan voor elke werknemer nut hebben. 

Een buffer, de juiste financiële producten en onderlinge afspraken kunnen ellende voorkomen. Maar hoeveel buffer is er dan nodig? En welke producten? Dit zijn vragen waar medewerkers over wakker kunnen liggen, maar je bent daar niet alleen in. Met deze vragen worstelen veel mensen. Een financiële gezondheidscheck biedt daarin de juiste ondersteuning.