Wat doet blikseminslag met jouw bedrijfspand?

Bedrijven worden steeds meer geautomatiseerd, waardoor het een grotere noodzaak wordt om bedrijfspanden te beschermen tegen blikseminslag. Bliksem kan namelijk heel wat schade aanrichten aan jouw bedrijfspand. Het is tot op heden volgens de wetgeving niet verplicht om een bedrijfspand te beschermen tegen blikseminslag, maar volgens de arbowet is een werkgever wel verplicht om zijn medewerkers een veilige werkomgeving te bieden. Ook tijdens zware weersomstandigheden. Daarom is het wel aan te raden om jouw bedrijfspand te beschermen tegen blikseminslag. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van blikseminslag? We leggen het u in dit artikel graag uit. 

Blikseminslag voorkomen is beter dan genezen

In ons kikkerlandje hebben we jaarlijks te maken met onweersbuien die een hoop schade kunnen aanrichten aan gebouwen. Met een bliksemafleiding zorgt u ervoor dat de bliksem veilig naar de aarde wordt geleid, waardoor u schade aan al het apparatuur in uw bedrijfspand kunt voorkomen. De bliksem kan dus niet meer inslaan in het pand, maar wordt via de geleider afgevoerd naar de aarde.  

Wat gebeurt er bij directe blikseminslag?

Directe blikseminslag is eigenlijk de meest voorkomende vorm van blikseminslag. Je hebt namelijk ook indirecte blikseminslag, waarbij de bliksem kan inslaan in de nabije omgeving. Nederland telt zo’n 100.000 tot 250.000 (geregistreerde) blikseminslagen per jaar. En met het veranderende klimaat zal dit de aankomende jaren alleen maar blijven stijgen.Bij directe inslag zoekt de bliksemstroom een voor hem zo gunstig mogelijke weg. Bijvoorbeeld langs natte muren, metalen regenpijpen of via een weg binnen door het gebouw. Er kan daarnaast ook een spanningstrechter ontstaan in de grond, waardoor het gebouw op een hoge spanning komt te staan. Wat vervolgens de gevolgen zijn van blikseminslag? Er kan brand ontstaan in het pand, het pand kan instorten en het apparatuur dat in het bedrijfspand staat kan verloren gaan.   

Huur een professional in om het bedrijfspand te beveiligen tegen bliksem

Het is dus onwijs belangrijk om jouw bedrijfspand te beschermen tegen blikseminslag. Echter is dit niet een klusje wat u even zelf doet. Nee, hier komt echt vakmanschap bij kijken. Huur daarom een professioneel bedrijf in die jouw bedrijfspand kan beveiligen tegen blikseminslag. Het voorkomt een hoop financiële- en misschien ook wel emotionele schade! Daarbij hebben gespecialiseerde bedrijven hier de juiste apparatuur voor om dit op een professionele wijze te installeren. Zij zullen namelijk eerst de situatie in kaart brengen en vervolgens kijken welk type bliksembeveiliging noodzakelijk is voor jouw bedrijfspand. Ze maken dan namelijk onderscheid in uitwendige- en inwendige bliksembeveiliging.