Medewerkers tevreden houden? Dit zijn stappen die je kunt ondernemen

Als werkgever wil je natuurlijk dat jouw medewerkers het naar hun zin hebben op het werk. Je zou wellicht denken dat de hoogte van het salaris er mee te maken heeft waarom mensen niet blij zijn met hun werk. Toch zijn er nog zoveel meer andere factoren die meespelen. 

Terwijl het hebben van tevreden medewerkers juist zo belangrijk is. Medewerkers die gemotiveerd zijn om naar werk te komen verzuimen minder, hebben hart voor de zaak en blijven daarom ook vaak langer bij één werkgever. Om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers fluitend naar het werk (blijven) gaan, kun je een preventiebeleid opstellen. Het doel van zo’n preventiebeleid is dat er gewerkt wordt aan een gezonde werkomgeving. Maar hoe houd je jouw medewerkers tevreden? We geven je graag een aantal tips. 

# Spreek jouw waardering uit

Wij mensen hechten veel waarde aan waardering. Het is fijn als je gezien wordt. Zeker als je net een belangrijke opdracht hebt afgerond waar je veel uren in hebt gestoken. Meer uren dan je normaal gesproken zou maken. Als werkgever kun je op meerdere manieren laten blijken dat je jouw medewerkers waardeert. Door af en toe een complimentje te geven bijvoorbeeld. Of door een bonus te geven bij het halen van goede resultaten. Maar ook een kleinigheidje als een bloemetje kan al helpen jouw waardering uit te spreken. 

## Geef ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Niemand houdt van stilstaan. Het is daarom enorm belangrijk om jouw medewerkers ruimte te geven voor persoonlijke ontwikkeling. Biedt jouw medewerkers een cursus aan op kosten van de zaak. Je kunt als werkgever zelf een cursus uitzoeken, maar je kunt natuurlijk ook de keuze aan jouw medewerkers overlaten. Deze cursus is goed voor de persoonlijke ontwikkeling van jouw medewerkers en het zal ook een positieve bijdrage leveren aan de werkzaamheden van de medewerkers. 

### Zorg voor een fijne werkplek

Uiteraard is het ook erg belangrijk dat jouw medewerkers werken in een fijne werkomgeving. We hebben het dan niet alleen over lekkere koffie, een goede laptop en leuke collega’s. Nee, een fijne werkplek bestaat uit veel meer factoren. Bijvoorbeeld de hygiëne op de werkvloer. Zorg er daarom voor dat er minimaal een keer per week een schoonmaakbedrijf langskomt die de keuken, toiletten, bureaus etc. komt schoonmaken. Ook een goede bureau en bureaustoel zijn enorm belangrijk. Het zorgt voor een goede houding, waardoor jouw werknemers minder snel last zullen hebben van lichamelijke klachten. Investeer daarom in goede werkplekken.

Succes!

We hopen dat je iets gehad hebt aan de tips in dit artikel en wensen jou enorm veel succes bij het ontwikkelen van jouw preventiebeleid, zodat jouw werknemers ook elke dag fluitend naar het werk zullen komen.