Hoe zorg je voor een optimale magazijninrichting

Voor ieder e-commerce bedrijf is het magazijn een belangrijke plek. Hier worden niet alleen de goederen opgeslagen, maar ook klaargemaakt voor verzending richting de klant. Het is dan ook erg belangrijk dat alle processen hier goed gestroomlijnd zijn. Maar hoe ziet een optimale magazijninrichting er nu precies uit? Wij vertellen het je in 3 simpele tips.

1. Werk met een duidelijke looproute

Een optimale magazijninrichting begint bij logica. Als orderpickers van hot naar her moeten lopen om producten te picken verliezen ze hiermee kostbare tijd. Zorg er daarom ook voor dat er in de looproute een bepaalde logica zit. Dit kan zijn van grote producten naar minder grote producten, maar misschien is dat voor jouw branche wel weer helemaal anders. Na verloop van tijd zal je ook merken dat de orderpickers de logica gaan begrijpen waardoor het proces aanzienlijk wordt versneld. Dit scheelt weer kostbare tijd terwijl je hier slechts een keer tijd aan hoeft te besteden. Een interessante investering, toch?

2. Zorg voor herkenbare kleuren

Het werken met kleuren is onderzocht door verschillende onderzoekers. Hierbij kwam steevast als uitslag dat het menselijk brein kleuren makkelijker kan onthouden dan andere dingen. Kleuren worden door het brein automatisch geregistreerd, zonder dat je hier over na hoeft te denken. Probeer dit dan ook in je magazijninrichting te verwerken. Zorg voor extra logica (zie tip 1) door met kleuren te werken. Je werknemers gaan de logica herkennen voordat ze het zelf door hebben vanwege de kleuren in het magazijn. 

3. Vraag om feedback aan medewerkers

Het is allemaal leuk en aardig om vanuit een kantoor na te denken over hoe je de processen in het magazijn kunt optimaliseren, maar uiteindelijk zijn het de medewerkers die hiermee moeten werken. Vraag dan ook naar feedback bij deze medewerkers. Iets dat voor jou misschien heel erg logisch is, is voor hen misschien wel heel ingewikkeld. Of andersom natuurlijk. Het vragen van feedback aan je werknemers die hier elke dag werken kan misschien wel zorgen voor interessante inzichten. Is dat niet het geval? Dan zorg je er in ieder geval voor dat je medewerkers gehoord worden. Dit zorgt ook nog eens voor een hogere werknemerstevredenheid.

Wij hopen dat je aan de hand van deze vrij eenvoudige tips kunt werken naar de ideale magazijninrichting voor jouw bedrijf. Onthoud wel, de ideale magazijninrichting is voor ieder magazijn en bedrijf weer anders, dus neem geen overhaaste beslissingen.