Hoe kom je aan goed personeel?

Personeel is voor ieder bedrijf van groot belang. Of je bedrijf nu valt in het MKB of een grote multinational is, zonder personeel is het onmogelijk om resultaten te behalen. Toch is het aannemen van goed personeel makkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog lees je hoe je er voor kunt zorgen dat je geschikt personeel aanneemt.

1. Schrijf een leuke vacature

Het werven van goed en geschikt personeel begint al bij de vacature. Als werkzoekende kom je tientallen dan wel honderden verschillende vacatures tegen. Vaak zie je dan ook een terugkerend patroon in de vacatures. Een standaardtekst die is ingevuld met de bedrijfsnaam. Niet echt uitnodigend om op te solliciteren. Zorg er daarom voor dat jij al bij de vacature je best doet om het bedrijfscultuur over te brengen. Is het bij jou op kantoor een formele sfeer? Houd dan niet de schijn op door allerlei grappen in de vacature te zetten. Andersom gaat dat natuurlijk ook op. Het is belangrijk dat sollicitanten al bij het lezen van de tekst weten wat voor sfeer er op kantoor hangt. Zo voorkom je scheve verwachtingen.

2. Laat de sollicitant met meerdere mensen spreken

Het sollicitatieproces is vaak in handen van een persoon of team. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het kan een slimme keuze zijn om de sollicitant met meerdere mensen op gesprek te laten komen. Uiteraard is het handig als de HR manager dan alvast het kaf van het koren scheidt, maar uiteindelijk zijn het de werknemers die met de sollicitant samen moeten werken. Het is dan wel zo fijn dat er ook een match is tussen de collega’s.

3. Zorg voor een lange proeftijd

Natuurlijk is niet iedere sollicitant zichzelf tijdens een sollicitatie. Helaas zijn er ook wel eens personen die een toneelstukje opvoeren of zichzelf in de functie bluffen. Om te zorgen dat je geen werknemers aanneemt die niet goed presteren of in het team passen kan je er voor kiezen om een lange proeftijd in het contract op te nemen. Zo heb je na een bepaalde periode nog even de tijd om alles te evalueren. Daarnaast is het natuurlijk ook niet meteen nodig om een jaarcontract te geven. Als jij niet zeker van je zaak bent kun je natuurlijk altijd een contract voor kortere duur aanbieden. Op deze manier zorg je er voor dat een sollicitant zich eerst wil bewijzen om zodoende een volgend contact in de wacht te slepen.