Bedrijf verduurzamen? De drie allerbeste manieren

Als bedrijf zoek je natuurlijk constant naar manieren om te verduurzamen. Het verduurzamen van je bedrijf en de bedrijfsvoering vergt vaak een investering die zichzelf vrij snel terugverdient. Echter zie je door de bomen vaak het bos niet meer. Er zijn zo verschrikkelijk veel initiatieven op de markt dat het uitzoeken van het allerbeste alternatief om je bedrijf te verduurzamen lastig is. In deze blog leg ik je uit waar je op kunt letten en waar je uit kunt kiezen bij het verduurzamen van je bedrijf. Dit leg ik uit in drie verschillende kopjes. Bij ieder kopje staat een kleine uitleg over hoe en wat en waarom ik denk dat dit een goede investering is op de korte en lange termijn.

Telefonie

Naast een wagenpark en zonnepanelen is er nog iets wat je kunt doen. Dan heb ik het natuurlijk niet over LED verlichting, want dat is ook een fantastische manier om je bedrijf te verduurzamen. De reden dat ik deze vorm van bedrijf verduurzamen hier niet noem is omdat dit vanaf begin 2020 sowieso verplicht is. Waar ik het wel over heb is over telefonie. De uitstoot om één telefoon te maken is echt gigantisch. Daarom kiezen steeds meer bedrijven ervoor om een refurbished iPhone te kopen. Dit scheelt niet alleen in het verduurzamen van je bedrijf, maar ook in de portemonnee.

Zonnepanelen

Hoe gek is het dat we op alle huizen in Nederland zonnepanelen plaatsen, maar we dit niet doen op onze kantoor daken? De reden dat ik dit gek vind, is omdat we de hele dag niet thuis zijn. De zonnepanelen op deze daken wekken dan dus de hele dag stroom op zonder dat iemand er gebruik van maakt. Leuk dat we dit vervolgens op alle daken van woningen plaatsen, maar dat heeft natuurlijk weinig zin. Daarom is het kopen of huren van zonnepanelen een uitstekend idee. Zeker het met het huren van zonnepanelen kun je supersnel je bedrijf verduurzamen. Dit komt doordat het kosteneffectief is. Je bespaart namelijk direct op je energiekosten en daardoor is het huren van zonnepanelen bijna een gratis investering voor het verduurzamen van je bedrijf.

Wagenpark

Een van de snelste mogelijkheden om je bedrijf te verduurzamen is door het vernieuwen van je wagenpark. Met alle mogelijke belastingen op CO2 is de kans ook nog eens best groot dat je deze investering snel terugverdient. Daarnaast zit er voorlopig nog een lager bijtellingspercentage op bijvoorbeeld elektrische auto’s waardoor je voor een schrijntje van het geld een elektrische wagen kan rijden. Uiteraard is de aankoopwaarde van een elektrische auto hoger dan een benzine auto. Maar een super luxe elektrische sedan waarmee je goed op een afspraak kunt komen heb je tegenwoordig al voor 400 – 500 euro per maand. Een ideale manier dus om je bedrijf te verduurzamen voor een kleine investering.

Succes

Ik wens je er veel succes met het verduurzamen van je bedrijf en hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad. Je hoeft ook niet enorme stappen te maken voor het verduurzamen van je bedrijf elke kleine stap is hierin natuurlijk goed.