Duurzaamheid in jouw magazijn

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor consumenten en ondernemers. Maar het gaat om meer dan alleen jouw productieproces en de producten zelf. Ook de werkvloer moet verduurzamen. Hoe je jouw magazijn verduurzaamd, lees je in ons nieuwste blog.

Duurzaam magazijn met de juiste etiketten

Een duurzaam magazijn is overzichtelijk ingedeeld. Zo kunnen jouw medewerkers specifieke producten sneller opbergen, terugvinden en verplaatsen. Een belangrijk onderdeel van die overzichtelijke indeling zijn de etiketten. Met etiketten geef je namelijk aan welke producten zich op de stellage of in het gangpad bevinden. Voor de koelafdeling van de supermarkt gebruik je bijvoorbeeld diepvriesetiketten. Die zijn gemaakt van speciaal materiaal, waardoor de kleefstof niet bevriest voor je het etiket hebt opgeplakt. Maar deze stickers zijn ook handig voor industriële vriescellen of grote magazijnen die helemaal gekoeld moeten worden, zoals boeketten van tuinders. 

Je kan ook voor allerlei andere soorten etiketten kiezen. Bijvoorbeeld speciale etiketten voor buiten, die beter tegen zonlicht en regen kunnen. Handig voor de buitenafdeling van jouw tuinwinkel – of voor de tijdelijke stellingen die je moest bouwen toen jouw magazijn even uitpuilde. Dat gebeurt helaas vaker dan je denkt. Vooral ondernemers met seizoensproducten zullen dat herkennen: de oude voorraad is nog niet helemaal weg, maar de nieuwe seizoensproducten worden al massaal geleverd. Handig voor als het weer ineens omslaat en klanten de nieuwe seizoensproducten willen hebben, maar niet zo handig voor jouw eigen opslag.

Denk ook aan de bewegingen

Heb je een klein magazijn waar de medewerkers zo doorheen lopen of heb je vervoersmiddelen nodig om van de ene naar de andere kant te komen? Natuurlijk speelt ook de grootte en het gewicht van jouw producten een rol. Want een klein magazijn met zware producten heeft alsnog behoefte aan heftrucks. Toch is het wel handig om te achterhalen of je het niet puur op mankracht afkan. Of in elk geval het aantal heftrucks kunt verminderen.

Want veel heftrucks stoten CO2 en andere schadelijke stoffen uit. Gelukkig is dat niet schadelijk voor je werknemers, maar wel voor het milieu. En dat wil een echt duurzame ondernemer natuurlijk niet. Dus of jouw magazijn nou bestaat uit WNF-merchandise die de organisatie zo duurzaam mogelijk wil produceren en opslaan of uit bouwmaterialen waarbij de milieuvriendelijkheid niemand iets kan schelen, een duurzaam magazijn is voor iedereen mogelijk.

Heb je toch echt heftrucks nodig? Kijk dan eens naar elektrische heftrucks of heftrucks op waterstof. Er zijn al veel elektrische soorten op de markt, maar ook waterstof begint op te komen als vervanging van heftrucks op benzine. En dat is goed nieuws voor het milieu.

Bovendien beperk je met goede etiketten het aantal benodigde bewegingen. Als jouw magazijn logisch is ingedeeld én dit met bijvoorbeeld wegmarkeringen, borden en etiketten goed staat aangegeven, kunnen heftrucks immers in één keer goed rijden. Dat bespaart jouw medewerkers tijd en jou dus geld. En het levert minder uitstoot van schadelijke stoffen op. Een win-win-situatie!