Best business bikes tips

Op de fiets naar werk is duurzaam, snel en gezond. Niet voor niets barst het fietsenaanbod van de echte commuters die helemaal op woon-werk zijn ingericht. Clean, licht, snel en toch praktisch. Dat hebben veel fietsmerken gemeen. Maar wat heb je verder nodig, waar let je op? Geen wij-van-wc-eend-verhaal, maar objectieve tips.

Laptop mee

Allereerst is het belangrijk dat je je werkspullen eenvoudig meeneemt, zoals je laptop voor kantoor of schoenen met stalen neuzen voor in de bouw. Een bagagedrager is dus een must! Als jij een mooie HP envy X360 laptop hebt, dan ben je daar zuinig op. Zo’n laptop wil je dus goed vervoeren. Kies een waterdichte pakaf-tas. Die klik je zo op en af je bagagedrager. Je laptop blijft goed beschermd. Handig!

Fris op werk

Een veelgehoorde drempel is dat mensen niet op werk kunnen douchen. “Op de fiets naar werk? Liever niet, want dan ga ik zo zweten.” Een alternatief is een setje schone kleren en van die washandjes voor onderweg. Even snel een frisse lap onder de oksels door en een paar spraytjes deo en jij bent weer klaar voor de werkdag. Als je een beetje ontspannen fietst valt de hoeveelheid zweet in de praktijk ook echt wel mee. 

Goede verlichting

De echte helden fietsen het hele jaar door naar werk. Dat betekent in veel gevallen ook regelmatig in het donker van of naar werk toe fietsen. Een naafdynamo is de meest eenvoudige oplossing. Weinig weerstand tijdens het fietsen en de lampen zelf geven voldoende verlichting dat je ook echt wat ziet onderweg. Daarnaast zit je nooit met lege batterijen of dat je lampjes niet opgeladen zijn. Ideaal! Check in de showroom de hoeveelheid ligt en de grootte van de lichtbundel. Dit is vooral interessant als je een stuk buiten de bebouwde kom en op slecht verlichte wegen moet fietsen.

Spatborden

Iedereen wil een snelle lichte fiets voor werk. Logisch, want bij je bijna dagelijkse ritje wil je niet te veel weerstand. Toch zouden we niet willen besparen op het gewicht van spatborden. In de herfst en winter is het wegdek vaak nat en zitten je kleren er helemaal onder als je geen spatborden hebt. Dus als het niet regent en wel nat op de weg is, blijf jij in ieder geval mooi droog.

Goed op slot

Denk ook na waar je je fiets gaat stallen. Sowieso zet je hem goed op slot. Dat betekent altijd twee sloten en hem ergens aan vast zetten. Je moet het dieven simpelweg niet te makkelijk maken. Verder kan je de levensduur van je fiets flink verlengen als je hem op werk droog kunt stallen. Vaak rij je zelf effectief weinig door de regen, maar gedurende de dag trekken er flinke buien over en dat is zonde als je fiets daar dag in dag uit in staat. Als je geen zwaar slot wilt meenemen en puur op en neer naar werk fietst, hang je je slot gewoon op de paal bij werk en zeul je hem dus niet dagelijks mee.