Hoe werkt zakelijk leasen?

Je hebt een eigen bedrijf en je wilt al dan niet voor jezelf, of voor een van je medewerkers een zakelijke auto leasen. Een lease wagen is natuurlijk een Waarschijnlijk heb je hier wel al eerder over gehoord, maar vraag je jezelf toch af; “Hoe werkt zakelijk leasen nou eigenlijk”? Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan wanneer je zakelijk een auto gaat leasen. We leggen je daarom graag uit hoe zakelijk leasen werkt. 

Zakelijk leasen: de verschillende mogelijkheden

Zakelijk leasen kan in verschillende vormen. Je kunt namelijk zakelijk een auto leasen via je werkgever of je kunt als zzp’er via jouw eigen bedrijf een zakelijke auto leasen. Feit blijft dat de auto geen eigendom is wanneer je zakelijk leaset. Deze blijft namelijk in het eigendom van de leasemaatschappij waar je een contract mee aangaat. Je mag als het ware de auto voor een vast bedrag per maand lenen van de leasemaatschappij, met een maximale looptijd van vijf jaar. Maar welke vormen van zakelijk leasen zijn er? Je leest het hieronder.

Hoe werkt zakelijk leasen: Operational lease

Operational lease is een van de meest voorkomende vorm van zakelijk leasen. Je kunt dit zien als een lange termijn autoverhuur. Je betaalt een vast bedrag per maand en aan het einde van het contract lever je de lease auto weer in bij de leasemaatschappij. Op papier blijft de leasemaatschappij dus de eigenaar van de auto en alle risico’s die hierbij kunnen komen kijken zijn voor rekening van de leasemaatschappij. Doordat de leasemaatschappij juridisch de eigenaar van de auto blijft, is het voordeel van operational lease zakelijk dat de lease auto niet als vreemd vermogen voor jouw bedrijf gezien wordt. Jij hebt namelijk alleen het recht om de auto te gebruiken. Hierdoor heb jij jouw vreemd vermogen vrij om te besteden aan andere zaken.  

Hoe werkt zakelijk leasen: Financial lease

In tegenstelling tot operational lease, wordt je bij financial lease aan het einde van het leasecontract eigenaar van de auto. Dit komt omdat je een huurkoopcontract aangaat. Waar je bij operational lease een vast bedrag per maand betaald voor de auto, komen er bij financial lease nog wel extra kosten bij. Je moet namelijk zelf betalen voor het onderhoud van de auto, de autoverzekering en de wegenbelasting. Vaak betaal je deze kosten bij de huurkoop door middel van een aanbetaling en het kan zijn dat je aan het einde van het contract nog een restbedrag betaalt.  

Hoe werkt zakelijk leasen: Shortlease

Shortlease biedt een uitkomst als je geen jaren aan een zakelijk leasecontract wilt vastzitten. Shortlease is bijvoorbeeld ideaal als je binnenkort een nieuwe opdracht hebt waar je een auto voor nodig hebt en je de auto na die opdracht niet meer nodig hebt. Met een shortlease contract kun je na één jaar al opzeggen en als particulier zelf al vanaf 1 of 2 maanden. Handig als je bijvoorbeeld een auto nodig hebt wanneer je huidige auto gerepareerd wordt, of wanneer je met de auto op vakantie wilt gaan en je zelf een auto hebt. 

We hopen dat je door middel van dit artikel toch iets duidelijker voor ogen hebt hoe een auto zakelijk leasen werkt.