Waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening

Het afsluiten van een lening is een zaak waar je goed over na moet denken. Ten eerste moet je beslissen of het echt noodzakelijk is om te lenen. Een lening levert in eerste instantie geld op, maar na afsluiting van de lening moet je het geld plus de rente terugbetalen. In dit artikel worden een aantal zaken besproken waar je met het afsluiten van de lening rekening mee moet houden. Zo ben je altijd goed geinformeerd en sluit je niet zomaar een product af waar je eigenlijk geen behoefte aan hebt. 

Een lening aanvragen

Voordat je een lening afsluit, moet je eerst een lening bij de bank aanvragen. Nadat je de lening hebt aangevraagd, laat de bank weten of ze je geld willen lenen en zo, ja hoeveel geld en tegen welke voorwaarden. Een lening aanvragen kost tijd, doordat de bank of andere kredietverstrekker tijd nodig heeft om de aanvraag te verwerken. Wanneer je meteen geld nodig hebt is lenen vaak geen oplossing. Aanbieders die direct geld overmaken rekenen vaak woekerrentes, let hier dus goed op!

Een lening afsluiten

Nadat je een lening aangevraagd hebt komt de bank met een voorstel. Bij het voorstel moet je op een aantal zaken letten. Ten eerste de rente, de bank rekent vaak een hoog rente percentage bij mensen, waarvan ze twijfels hebben of ze het bedrag terug kunnen betalen. Kijk dus goed naar het rente percentage dat de bank voorstelt en ga na of het een reëel percentage is. Verder is de looptijd van de lening belangrijk. Met de looptijd wordt bedoeld in welke termijn je de lening aflost. Hier is het ook verstandig om te kijken of de aflossingstermijn reëel is. Bij bijvoorbeeld de aanschaf van een auto is een aflossingstermijn van 30 jaar niet reëel, omdat een auto niet zo lang meegaat. Dan ben je nog een lange tijd voor een oude auto aan het betalen. Verder is het ook goed om na te gaan of vervroegd aflossen mogelijk is. Het voordeel van vervroegd aflossen is dat je de lening vervroegd kan aflossen als je geld overhebt, zodat je de maandelijkse lasten kan verminderen. Een lening afsluiten is vaak een lange financiële verplichting, dus sluit geen onnodige leningen af. Probeer een goede inschatting te maken van je lange termijn inkomsten om een korte termijn probleem op te lossen.

Bron: Kredietdesk